A digitális átalakulás a mindennapjaink részévé vált. Az utóbbi években az exponenciálisan növekvő automatizálási folyamatok egyik leglátványosabb területe a logisztika, ezen belül is a speciális, intralogisztikai folyamatok. A raktárban korábban minden, jellemzően fizikai erőt igénylő feladatot embereknek kellett elvégezniük, de ma már a munka jelentős részét autonóm gépek végzik. Ilyenek a raktári felrakó és állvány kiszolgáló gépek, amelyek automatikusan tárolják és raktározzák a konténereket vagy raklapokat akár 40 méteres magasságban, de ide sorolhatjuk a vezető nélküli szállítórendszerek által mozgatott árutömeget is. Mindezen eszközök mellett és mögött futó szoftveres rendszerek optimális együttműködést biztosítanak a beérkező áruk, a komissiózás és a kimenő áruk között.

A vállalatok számára az automatizálás egyben lehetőséget jelent az egyre érezhetőbb munkaerőhiány ellensúlyozására is. A szakképzett munkaerő keresése komoly kihívást jelent: nemcsak Magyarországon, hanem világszerte, és egyre növekvő tendenciával.

Fent már említettük a szakképzett munkaerő hiányának kérdését és kezelését. A manuális raktári műveletekhez gyakran nehéz megfelelő szakképzett személyzetet találni. Az automatizálás segíthet ebben azáltal, hogy az ember-az-áruhoz komissiózási elvet a hatékonyabb áru-az-emberhez elvvel helyettesíti. Konkrétan ez azt jelenti, hogy a raktárban a nem a dolgozóknak kell az adott raktárhelyekről kiszedni a termékeket, hanem az áru automatikusan megérkezik a munkaállomásra a komissiózáshoz. (Természetesen amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy az automatizált munkafolyamatok révén a hibaszázalék is csökken.)

A raktárautomatizáció folyamatában négy olyan fontos lépés van, amit mindenkinek be kell tartania. Az első a szabványosítás: ez az egyes folyamatok pontos leírását és meghatározását jelenti. Ez kihívást jelenthet, ha a raktárban idővel egyedi folyamatok alakultak ki az egyes ügyfelek különleges kéréseihez. Az automatizálás itt azt jelenti, hogy – természetesen az adott ügyféllel szoros együttműködésben –speciális folyamatokat alkalmaznak és szabványosítanak.

A második a megfelelő épület kiválasztása. Hiszen ha egy cég a raktárát magas polcos állványrendszerrel kívánja automatizálni, akkor ennek megfelelően magas épületre van szüksége. Kevésbé nyilvánvaló, de ugyancsak fontos szempont, hogy nemcsak a mennyezetnek, de a padlónak is illeszkednie kell a választott megoldáshoz. Sokan nem számolnak azzal, hogy az automatizált rendszerek általában nagyon kompaktak, ez pedig több súlyt és terhelést jelent négyzetméterenként.

Ha tisztáztuk a munkafolyamatokat, megvan az épület és a gépek, akkor fontos, hogy a raktárkezelő rendszert megfelelő szoftver működtesse. Mindig olyan szoftvermegoldásokat válasszunk, amelyek a lehető legjobban integrálhatók a meglévő rendszerbe. Ahol pedig különböző raktári rendszereket kombinálnak, egy átfogó szoftverrendszernek kell átvennie az irányítást.

Intralogisztikai megoldásokat. Egy adott rendszert lépésről lépésre bővítsünk. Az ipar 4.0 egyik jótékony fejleménye az is, hogy szenzorok segítségével akár régebbi rendszerek is „felokosíthatók”, majd ezt követően az igényeknek van épp az eszközbővülésnek köszönhetően upgradelhetők. Így a raktári forgalom növekedésének megfelelően haladhatnak a cégek egy-egy fejlesztéssel.

* Eredeti cikk: https://hvg.hu/brandchannel/Jungheinrich_20221123_Hagyja_a_gepekre_a_munkat_ez_a_raktarozas_jovoje